Elveda Ya Şehri Ramazan

Bugün Bayramın 3. gününün sona ermesiyle birlikte Bir Ramazan ayı ve Bayramının daha sonuna gelmiş bulunduk ve insan üzülmüyor değil. Bu ay ile on bir ayın sultanı Ramazan ile birlikte bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesini de geçirmiş olduk. Bu sene ramazan ayı öyle serin ama serin geçti ki neredeyse tamamen yağmurlu bir hava seyretti diyebilirim. Hemen sona erip Bayramın başlamasıyla birlikte ise kavurucu sıcaklar etkisini göstermeye başladı. Allah’a hamdolsun ki güneşi veren alla yağmurunu esirgemedi. Bundan sonra havalar nasıl seyreder bilmem ama Allah bereketini hiç esirgemez inşallah.(Soldaki Resim Arefe Günü)

Önce arefe gününden başlayayım. Arefe günü aslında bizim evin kalabalık olduğu günlerden sayılırdı ama gün nedense akrabalardan abilerimden felan ailecek gelen olmadı. Hacılar ilçemizin yıllardır süre gelen adetlerinden arefe günü duası vardır. Genelde duaya Necmettin Nursaçan Hoca gelir ve dua öğle ikindi namazı arasında tam olarak ise ikindiden bir saat önce kesin olarak başlar. Hoca vaaz verir sonra kısa bir zikir ve ardından ise uzun bir dua edilir. İkindi vakti gelir ve namaz vaktinde kılınır. Tabi dua öncesi veya sonrası da mezar ziyaretleri yapılır. Hacıların en kalabalık olduğu gündür hemen hemen. Ve aynen de öyle oldu. Hacılar ilçemizin büyük Hacılar Camikebir’in içindeki cemmatin bir yarısı kadar dışarıda cemaat vardı. Camii önü ve yanları hep doldu maşallah. Bizimkiler dua için saat 1 buçuk gibi Hacılar’a indiler. Bende ikindiden bir saat önce yer olmama ihtimaline karşın namazlamı aldım çıktım yola. Cami önünde tud ağacı altında güzel bir yer bulduktan sonra zikir dua namaz felan sonra birde berbere gittim. Bizimkilerde tabi trafikten daha çıkamamış ve onlarla beraber geldikten sonra günü bitirdik hemen hemen. Birde bizimkilerle akşamında çiğ köfte semaver çay sefası da yaptık tabi. Gün böyle bitti tabi sabahında hayatımda beni küçüklüğümden beri en mutlu eden şeylerden biri olan Bayram namazı vardı ve uyumam gerekti. Bayram Namazı 5:59 da idi bu sene. Ben tabi sadece bir saatlik uyku ile Bayram namazına gittim ve o günü de bir saatli uyku ile geçirdim. Bayram namazı sonra annem babamla bayramlaştım. yemeğe yardım ettim. Semaveri yaktım. Abimlerden bekir sayit seyfullah abimler geldi yemekler yendi çaylar içildi. Bu sene bayram gezmesini arabaları olmadığı için ben ablamlarla gezdirecek. Hem ben gezmiş olacaktım hemde onların akrabalarını ziyaret edecektik. Ki öyle de oldu çok şükür. Her sene olduğu gibi bayramın 3. günü annem babam ziyarete çıkar ben evde kalırdım ve bugünde elimden geldiğince akrabaları karşılayıp ikramları yapmaya çalıştım. Dostlarımda beni bugün yalnız bırakmadı sağolsunlar. Özetle diyebilirim ki hamdolsun güzel bir bayramdı. Allah bugünlerimizi aratmasın ve daha güzel nice bayramlara hayırlısıyla kavuşturmayı nasip etsin inşallah. (Sağdaki Resim Bayramın 1. Günü / Soldaki Resim Bayramın 3. Günü)

Bayram sonrası önceki yazıda küçük bir iş diye bahsettiğim konuya değineyim. Hacılarda HTT (Hacılar Tiyatro Topluluğu) adı altına arkadaşımla katılıp bikaç oyunda yer almıştık. Yönetmenimizin ildeki Kocasinan Belediyesine geçmesiyle oyuncu arkadaşlardan biri yönetmenliği üstlenip Htt’nin dağılmasını da önlemiş oldu. Ben en son şehir merkezindeki oyundan sonra tiyatro maceramı bırakacağımı söylemiştim fakat bu arkadaşın ramazan ayı sonuna yaklaşık kırk dakikalık bir orta oyunu çıkarıp bunda yer almasını istemesi üzerine kendisini de kıramayıp katılmış bulunduk. Oyun ramazan sonuna çıkacağı için 10 günlük bir zahmet gerektirmesi de hemen olup bitmesi manasında uygun geldi fakat maalesef belediyenin Ramazan ayının sonlarına programları dolu olunca ramazan sonrasına kaldı. Hemen 3 gün sonraki Cuma günü Akşamında oynanacak ama ne kadar etkili olur o konuda endişelenmeden de edemiyorum doğrusu.

İşte böyle zaman geldi ve geçiyor. Askerliğe hemen hemen bir ay kaldı. Bir arkadaşımın söylediği gibi  belkide hayatımın en boş zamanlarını yaşamaktayım. Hâyâller için her geçen gün zaman daralıyor belki. Ama nasipte ne varsa o diyebilirim. Artık üzülmeye pek gelemiyorum yalnızlık daha eftal geliyor. Birde çevrede özellikle bayramda böyle yeni evli çiftler felan dolaşıp gezince insan bir garip oluyor. Acaba ben kendi hayatımın neresindeyim diyorum. Onlara bakıp haset düşünmek yerine çoğu zaman bana ilişkileri samimiyetsiz gösterişten ibaret gibi geliyor. Her neyse konuların buraya gelmesinden hoşnut olmuyorum. Ramazan ayında sahur iftar ve teravih için aldığım notlar tamamlandığı için onlara da aşağıda yer vereyim not olarak bulunsun. Allah bu günlerimizi aratmasın. Allah yar ve yardımcımız olsun.

 

Ramazan Ayı Günlüğü
Sayı Günler Sahur İftar Teravih
Cuma Muhittin Tatar Camii
1 Cumartesi Hacılar Ev / Mehmet K. Bağ Ev / Bekir Abimgil Hacılar Camikebir
2 Pazar Hacılar Ev / Yalnız Bağ Ev / Yusuf, Seyfullah, Sayit Abimgil Işıklar Camii
3 Pazartesi Hacılar Ev / Yalnız Bağ Ev / Bizimkiler Nursaçan Camii
4 Salı Hacılar Ev / Bizimkiler Bekir Abimgil / Sohbet Günü Muhittin Tatar Camii
5 Çarşamba Hacılar Ev / Yalnız Bağ Ev / İki ablamgil Işıklar Camii (Müezzin)
6 Perşembe Hacılar Ev / Yalnız Sayit Abim / ikimiz Yeni Armutluk (HHMG) Camii
7 Cuma Hacılar Ev / Bizimkiler Yusuf Abimgil / Bekir, Seyfullah Abimgil Hürriyet Camii
8 Cumartesi Hacılar Ev / Yalnız Bağ Ev / Hafize Halamgil Işıklar Camii (Müezzin)
9 Pazar Bağ Ev / Bizimkiler Bağ Ev / Seyfullah Abimgil Işıklar Camii (Müezzin)
10 Pazartesi Bağ Ev / Bizimkiler Bekir Abimgil/ İki Ablamgil ve Biz Muhittin Tatar Camii
11 Salı Bağ Ev / Bizimkiler Bağ Ev / Bizimkiler(Yemek Benden:)) Işıklar Camii
12 Çarşamba Bağ Ev / Bizimkiler Bağ Ev / Bizimkiler Işıklar Camii (Müezzin)
13 Perşembe Bağ Ev / Bizimkiler Hisarcık Taş Mekan / Seyfullah Abim Işıklar Camii
14 Cuma Bağ Ev / Bizimkiler Sayit Abimgil / Seyfullah Abimgil, Zeynep Ablamgil, Biz Işıklar Camii (Müezzin)
15 Cumartesi Bağ Ev / Bizimkiler Bağ Ev / Bizimkiler Işıklar Camii
16 Pazar Bağ Ev / Bizimkiler Bağ Ev / Bizimkiler Işıklar Camii (Müezzin)
17 Pazartesi Bağ Ev / Bizimkiler Zeynep Ablamgil / Seyfullah Abimgil 344 Evler Camii
18 Salı Bağ Ev / Bizimkiler Turuncu Cafe / Pınar ve Hayriye Hacı Kılıç Camii
19 Çarşamba Bağ Ev / Bizimkiler Züleyha Ablamgil / Zeynep Ablamgil, Sayit Abimgil Işıklar Camii (Müezzin)
20 Perşembe Bağ Ev / Bizimkiler Bağ Ev / Bizimkiler Işıklar Camii (Müezzin)
21 Cuma Bağ Ev / Bizimkiler Kıranardı / Arkadaşlar(M,Y,B,İ,S) Hunat Camii
22 Cumartesi Bağ Ev / Bizimkiler Bereket Develi Cıvıklısı / Kuzenler Hunat Camii
23 Pazar Bağ Ev / Bizimkiler Bağ Ev / Sülale İftarı Işıklar Camii
24 Pazartesi Bağ Ev / Bizimkiler Bağ Ev / Bizimkiler Işıklar Camii (Müezzin)
25 Salı Bağ Ev / Bizimkiler Hacılar Kültür Merkezi / HTT Hacılar Camikebir
26 Çarşamba Bağ Ev / Bizimkiler Hacılar Ev / Bizimkiler Hacılar Camikebir(Kadir Gecesi)
27 Perşembe Bağ Ev / Bizimkiler Bağ Ev / Bizimkiler Işıklar Camii (Müezzin)
28 Cuma Bağ Ev / Bizimkiler Bağ Ev / Bizimkiler Işıklar Camii (Müezzin)
29 Cumartesi Bağ Ev / Bizimkiler Bağ Ev / Bizimkiler

Yazar: sislidusler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir